Klosterhaver og historiske planter

I middelalderen ankom kristne munke og nonner til Norden fra Mellem- og Sydeuropa. Nogle af dem, benediktinerne, cistercienserne og grene af augustinerordenen var vegetarer. Den vegetariske livsstil gjorde de naturligt for munkene at dyrke store køkkenhaver med mange forskellige grøntsager, urter, frugt og bær.  

 Det var også vigtigt at være selvforsynende med lægeurter. En del af klostrene drev hospitaler og havde brug for store mængde urter af god kvalitet. Der blev bygget over 100 klostre i Danmark, mange af dem havde lægeplantehaver.  


Klosteret ved Løgum

 (Tekst under opbygning)

Gamle frugtsorter i haven

I middelalderhaven ved Løgumkloster Højskole er der plantet mere end 20 frugttræer. Der er plantet forskellige gamle sorter af æbletræer, blomme, kirsebær, kræge, kvæde, fersken, abrikos, valnød, hjertenød. Der er valgt gamle sorter, som går 300-400 år tilbage og sorter, som klarer sig godt på den sydvestjyske grovsandede jord. Herudover er der også plantet mere eksotiske træer såsom figen, abrikos og fersken, som også blev plantet i klosterhaverne. Nedenfor kan du læse korte tekster om træerne i haven. 

Seesmüher Zitronapfel 

Atlander Pfankuchen 

Høve Reinet 

Nonnetitte Bastard 

Rød Ananas   

Grænseæble 

Bramley/Vardeæblet 

Kvæde æble 

Kvæde pære 

Kræge (rosinblomme) 

Grev Moltke 

Anna pære 

Ahlman pære 

Valnød (rita) 

Hjertenød (kalmar) 

Figen (Brown Turkey) 

Abrikos (’Harcot’) 

Mere information

Vil du gerne hente mere viden om middelalderhaver, klosterhaver, gamle frugtsorter og historiske planter er der her en række henvisninger til hjemmesider og steder du kan besøge for at få mere viden og inspiration.  

https://graenseforeningen.dk/om-graenselandet/leksikon/loegum-kloster  

https://www.de-gamle-sorter.dk/Planter#%C3%86ble  

http://www.middelalderhaven.dk/?page_id=328

Forrige
Forrige

Om projektet

Næste
Næste

Digitalt herbarium